26.8.11

PHOTO EDITING CONTEST BY EIN RAZAK& DAYAH JELITA.........

Salam ramadhan semua...macam mana puasa hari ni,harap dapt bertahan sehingga waktu berbuka ea....okeh entry kali nak citer tentang contest pertama yang aku join,siyessss aku suka sebab ianya contest photo editing....yahuuuuuu...nak cube gak nasib..hihi..dapat xdapat len citer ea.....

Sesungguhnya aku sangat berterima kasih kepada tuan pnya blog,sebab melancarkan contest ini....hihihi...
jom TERJAH blog ni......






sila KLIK pada barner untuk tahu dengan lebih detail.... Setelah membuat perkiraan,pikir masak2 sampai hangit.....dengan kuasa VETO yang aku ada,maka nya aku memilih gambar yang sudah sedia ada dalam post blog ini....hihhihi...bukan MALAS nak edit tapi kekangan masa tidak membenarkan aku untuk ngedit gambar,sebab nya kalau aku mengeedit gambar,mau nya 3 jam pon xsiap......huhuhuhu.......

okeh aku pertaruhkan gambar ini



 SEDIKIT PENERANGAN TENTANG  GAMBAR INI

Gambar ni aku edit dengan menggunakan Ps cs3.......
Gambar yang edit nampak lebih sharp,kontra warna yang terang sebab
ni aku gunakan adjustment black n white..

cube korang tengok betul2,teknik gambar yang aku fokuskan,aku fokuskan pada imej,dan background dibelakang akan jadi blur..
teknik yg diguna pakai  ni seolah2 kita bermain dengan shutter speed & apperture ketika menggunakan DSLR,tapi aku hanya guna kamera digital,dengan adanya power of Ps,maka terbentuk la blurr effect pada backdround tersebut...gunakan filter n surface blurr...

Actually aku edit pakai tekan jer mana2 tool,hihihi..tapi untuk yang blurr  effect tu aku ada belajar dari 1 tutorial..pon xingt mana tutorial tu....
okeh aku rase nak tag nama  kak rina....... tarikh tamat contest 30 september 2011, jd jom kita join ramai2...
P/S: okeh setakat ni jer entry kali ini...Siyess dulu aku xmeminati bab edit mengedit ni,atas alasan xRETI...jelous tengok kengkawan hebat mengedit gambar.......guna photoscape pon nampak hebat taw....ALHAMDULILLAH kini aku boleh mengedit ckit2,xbrape pandai lagi sebab masih dalam proses pembelajaran,
my sifu la orang yang inspired me untuk terjun ke bidang edit gambar.....sifu aku ni mungkin HUSTLE dalam bidang edit ...xpenah aku belajar ngan dia tp dia ni la yang bawak aku untuk mendalami bab2 ni..SIAPA2???? xmao g taw...hihihihi..ok Assalamualaikum..=)


2 comments

August 28, 2011 at 11:04 PM

thanks sudi join :)

September 5, 2011 at 12:31 AM

welcome2,saje2 cube nasib...hihihihi=)

Post a Comment

SHARING IS CARING